Mreža mlade generacije Srpskog nuklearnog društva je, u saradnji sa izdavačkom kućom Laguna, 15. oktobra 2023. godine, organizovala književno veče u Kulturnom centru Srbije u Parizu sa Goranom Milašinovićem, autorom knjige „Slučaj Vinča“. U toj knjizi, autor je izneo priču o šest jugoslovenskih istraživača koji su bili izloženi zračenju tokom nesreće koja se dogodila 15. oktobra 1958. godine na reaktoru RB Instituta Boris Kidrič u Vinči. Tokom književne večeri, autor knjige, lekar Goran Milašinović, je istakao ključnu ulogu književnosti u prenošenju istorijskih činjenica, poput nesreće u Vinči 1958.
godine, koja je bila uzrok prve transplantacije koštane srži na svetu. Istakao je humani čin Parižana koji su dobrovoljno dali svoju koštanu srž, ne znajući moguće posledice, jer je ova metoda lečenja tada još uvek bila nepoznata.

Prof. dr Goran Milašinović (autor knjige “Slučaj Vinča”), Stamenka Uvalić Trumbić (ćerka dr Radivoja Uvalića, ambasadora FNRJ u Francuskoj 1958. godine), Luka Stančev (predsednik MMG SND)

Predsenik Mreže mlade generacije Srpskog nuklearnog društva, Luka Stančev, izneo je tehničke informacije o uzrocima nesreće, smeštajući ovaj događaj u istorijski kontekst razvoja nuklearnih istraživanja i tehnologija u tadašnjoj Jugoslaviji. Naglasio je ulogu koju je Jugoslavija tada imala u razvoju nuklearnih nauka na međunarodnom nivou. Takođe, istakao je herojski čin Živote Vranića, jedinog istraživača koji je nakon nesreće preminuo, pri čemu je odata počast svim pojedincima koji su bili uključeni u ovaj dogadjaj. Ovo književno veče bilo je posvećeno značajnim istorijskim događajima u prijateljskim odnosima Srbije i Francuske, kao i značajnoj ulozi književnosti u našem poimanju sveta nauke.